Pages

ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM / ON AIR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Γαργαλιάνοι – Ρωμανού: «Ομολογία ενοχής» η ανάθεση μελέτης για τα νερά που «πνίγουν» τον τόπο…

Ως «κυνική ομολογία ενοχής» εκλαμβάνουν στους Γαργαλιάνους την απευθείας ανάθεση, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύνταξης μελέτης για τα νερά του δρόμου Γαργαλιάνοι – Ρωμανού σε ιδιώτη μελετητή, καθώς αποδεδειγμένα «πνίγουν» τον τόπο και καταστρέφουν περιουσίες!

Μάλιστα, τονίζουν πως η ανάθεση μελέτης σε ιδιώτη (σ.σ. δε γνωρίζουν στους Γαργαλιάνους εάν όντως έχει γίνει ανάθεση, πώς, με ποιες διαδικασίες και ποια αμοιβή) είναι αποτέλεσμα της μηνυτήριας αναφοράς που υπέβαλαν κατά παντός υπευθύνου ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, Νίκος Σινάνης και αγρότες της περιοχής που οι περιουσίες τους καταστράφηκαν δύο φορές από τα νερά του δρόμου, και της προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Κυπαρισσίας.
Την περασμένη Παρασκευή έκαναν αυτοψία στο δρόμο και τα «προβληματικά» σημεία υπηρεσιακοί παράγοντες από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Τριφυλίας και ο καθηγητής Υδρολογίας, Ηλίας Βασιλόπουλος, που έχει υπηρετήσει και στο ΕΜΠ, προκειμένου να καταγράψουν την υφιστάμενη κατάσταση και ο τελευταίος να εκπονήσει μελέτη διευθέτησης των ομβρίων υδάτων.
Σύμφωνα, δε, με όσα ειπώθηκαν σε αγρότες της περιοχής, στη μελέτη θα αναφέρονται οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο ρέμα «Νεραδιάρης», για να μπορεί να δεχθεί όλο τον όγκο των υδάτων του δρόμου και να μην πλημμυρίζει ο τόπος. Επίσης, θα μελετηθούν παρεμβάσεις στον κόμβο Μαραθόπολης, όπου έχουν ήδη διαπιστωθεί φαινόμενα διάβρωσης, πριν καν ακόμα παραδοθεί επίσημα το έργο του δρόμου Γαργαλιάνοι – Ρωμανού!
Από τον Αγροτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων, ο οποίος εδώ και μήνες έχει αναδείξει τα προβλήματα και έχει κάνει αλλεπάλληλες παρεμβάσεις προς τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας και την Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου, τονίζονται η έλλειψη τεχνικών έργων, οι μελετητικές αστοχίες και παραλείψεις και ότι για τα προβλήματα υπάρχουν ευθύνες και υπεύθυνοι! Επίσης, τονίζεται πως, εάν από την πρώτη στιγμή που ο Σύλλογος αναφέρθηκε στα προβλήματα, οι αρμόδιοι έσκυβαν και ασχολούνταν σοβαρά με την επίλυσή τους, θα είχαν βρεθεί λύσεις. Όμως, λένε, οι αρμόδιοι, κυρίως της Περιφέρειας, αδιαφόρησαν εντελώς προκλητικά.
Μάλιστα, αποδίδουν την καθυστερημένη διαδικασία εκπόνησης μελέτης στη μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλαν και τη διαταγή της εισαγγελέως Πρωτοδικών Κυπαρισσίας για προκαταρκτική εξέταση για τυχόν ποινικές ευθύνες.
Σημειώνεται πως στη μηνυτήρια αναφορά τονίζεται: «Από την κατασκευή του τμήματος της Ε.Ο. Κυπαρισσίας –Πύλου, τμήμα ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ –ΡΩΜΑΝΟΣ, έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα πλημμύρας στα αγροκτήματά μας λόγω του γεγονότος ότι δεν έχουν κατασκευαστεί στοιχειώδη αντιπλημμυρικά έργα κατά την κατασκευή του νέου δρόμου. Αποτέλεσμα της άνω σοβαρότατης παράλειψης είναι η ολοκληρωτική καταστροφή των καλλιεργειών μας, καθώς και των εγκαταστάσεων μας (θερμοκηπίων), που προξενήθηκε αρχικά με τη βροχόπτωση στις 7/9/2016 και ολοκληρώθηκε με τη βροχόπτωση της σημερινής νύχτας ( 4-11-2016). Μετά την πλημμύρα της 7ης/9/2016 ενημερώθηκαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, δηλ. Περιφέρεια Πελοποννήσου ως φορέας του έργου, η ανάδοχος εταιρεία του έργου και ο Δήμος Τριφυλίας. Παρά τις άνω καταγγελίες και έντονες διαμαρτυρίες μας, στους παραπάνω φορείς, ουδείς ασχολήθηκε με το πρόβλημά μας, αλλά αδιαφόρησαν προκλητικά…».
Ακόμα, δε, απάντηση στο έγγραφο αίτημά τους για το εάν υπάρχει και ποια είναι η υδραυλική μελέτη του έργου του δρόμου Γαργαλιάνοι – Ρωμανού, ζητώντας μάλιστα να τους παραδοθεί, δεν έχουν πάρει από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.


*tharrosnews.gr 






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου