Pages

ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM / ON AIR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Μεγάλη διάκριση για το Νοσοκομείο Καλαμάτας

Επιλέχθηκε κατά την 1η φάση αξιολόγησης από το ΚΑΠΕ, ως το δημόσιο κτήριο  στη Χώρα, για την υλοποίηση πιλοτικού έργου εγκατάστασης και λειτουργίας συστημάτων αυτοπαραγωγής μέσω ΑΠΕ


Το Νοσοκομείο Καλαμάτας  διεκδικεί με αξιώσεις,να τρέξει πιλοτικό projectτου ΚΑΠΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Ευρωπαϊκούς Φορείς

Μια μεγάλη διάκριση για το Νοσοκομείο Καλαμάτας έκρυβε η πρόσκληση του ΚΑΠΕ, το οποίο σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Γερμανικό Φορέα Διεθνών Συνεργασιών, το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  προχωρούν  στην επιλογή 2 δημόσιων κτηρίων σε όλη τη Χώρα, τα οποία θα τρέξουν ύστερα από την απαιτούμενη μελέτη σκοπιμότητας στην υλοποίηση πιλοτικών έργων εγκατάστασης και λειτουργίας συστημάτων αυτοπραγωγής μέσω ΑΠΕ (π.χφωτοβολταικά συστήματα).
Από την 1η φάση αξιολόγησης των κτιρίων του δημόσιου τομέα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο πιλοτικό έργο, προέκυψαν τα ακόλουθα:
Συνολικά, 46 φορείς, διαχειριστές δημόσιων κτιριακών εγκαταστάσεων, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος. Η αξιολόγηση διενεργήθηκε στη βάση τεχνικών χαρακτηριστικών και των δεδομένων ενεργειακών καταναλώσεων και αναπτύχθηκε συγκριτική πολυκριτηριακήμεθολογία η οποία εξετάζει την επίδοση  των κτιριακών  εγκαταστάσεων σε κάθε κριτήριο και στη συνέχεια τις κατατάσσει με σειρά προτεραιότητας. Τα κριτήρια  που βαθμολογούνται  αφορούν στη δυνατότητα αξιοποίησης  του ισχύοντος σχήματος αυτοπαραγωγής ΑΠΕ μέσω ενεργειακού συμψηφισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη  διαθέσιμη ελεύθερη και ασκίαστη επιφάνεια της κτιριακής εγκατάστασης, τη μέση  ετήσια ηλεκτρική κατανάλωση της εγκατάστασης, την ηλικία της κτιριακής εγκατάστασης, την εποχικότητα της χρήσης της εγκατάστασης και, τέλος , τον  κοινωνικό αντίκτυπο που θα έχει η υλοποίηση του πιλοτικού έργου.
Από την αξιολόγηση, το Νοσοκομείο Καλαμάτας εντάσσεται  στις πέντε (5) κτιριακές εγκαταστάσεις με την υψηλότερη βαθμολογία, όπως προέκυψαν από την εφαρμογή της συγκριτικής πολυκριτηριακής μεθοδολογίας που περνάνε στη δεύτερη φάση του έργου.
Ειδικότερα το Νοσοκομείο Καλαμάτας  έχει να παρουσιάσει ιδιαίτερα σημαντικό έργο στο τομέα της ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης πόρων, αξιολογήθηκε θετικά και προτάθηκε ως μια από τις πλέον ενδεδειγμένες  περιπτώσεις δημόσιου κτηρίου για την υλοποίηση αυτού του πιλοτικούπρογράμματος.
Με αφορμή την παραπάνω εξέλιξη ο Διοικητής του Γ.Ν Καλαμάτας Γιώργος Μπέζος δήλωσε:
«Άλλη μια θετική διάκριση έρχεται να προστεθεί για το Νοσοκομείο μας, ως συνέπεια της συλλογικής και μεθοδικής δουλειάς που καταβάλλεται καθημερινά σ’ αυτό. Η επιλογή μας μετά  τη 1η φάση αξιολόγησης από το ΚΑΠΕ προκειμένου να τρέξουμε το συγκεκριμένο  project μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρείται. Έχουμε εργαστεί σκληρά τα τελευταία χρόνια πάνω στα οφέλη από την χρήση των ΑΠΕ,και συνεχίζουμε  αταλάντευτα προκειμένου να καταστήσουμε το κτήριο του Νοσοκομείου μας ένα πρότυπο, σύγχρονο, ενεργειακό δημόσιο κτήριο στη χώρα μας. Το επόμενο διάστημα και εφ΄όσον όλα πάνε καλά μας περιμένει πολλή δουλειά διότι όπως αντιλαμβάνεστε  όλα τα μάτια πια θα είναι στραμμένα πάνω μας προκειμένου να κερδίσουμε το στοίχημα που θέτει αυτό το πιλοτικό σχέδιο.
Θέλω να δώσω θερμά συγχαρητήρια στους συνεργάτες της Τεχνικής Υπηρεσίας και τέλος πραγματικά νοιώθω υποχρεωμένος να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στον Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ, συμπατριώτη μας Αλέξη Χαρίτση που από την πρώτη στιγμή μοιράστηκε θετικά την ιδέα  να συμμετάσχουμε σ΄αυτή τη διαδικασία και μας βοήθησε με τους συνεργάτες του στη δημιουργία ενός πλήρους και ολοκληρωμένου φακέλου.


*tharrosnews.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου